16.10.2021.

Došao je trenutak kada naše druženje na tečaju završava..

Eduardo je s nama razgovarao o strategijama širenja, a zatim smo predstavili naše grupne prezentacije, koje su imale sličan sadržaj, ali su bile vrlo zanimljive. Zatim smo predali naše upitnike i dobili certifikate o tečaju.




Bilo je jako lijepo. Naučih puno o Islandu, njegovom obrazovnom sustavu i povezanosti s poviješću i tradicijom.

Jako mi je zanimljiv predmet Domaćinstvo - može se naučiti nekoliko životnih vještina kao što su kuhanje, šivanje i ručni rad.

Islandsko ministarstvo obrazovanja propisuje osnovna načela po kojima sve škole rade: pismenost, održivost, zdrav život, demokracija, poštivanje ljudskih prava, jednakost i kreativnost. Sve škole imaju ova načela ugrađena u njihove školske programe, ali sami mogu odlučiti kako će ih primijeniti.

Također, nastavnici imaju autonomiju u odlučivanju što će s učenicima i kako to prilagoditi potrebama učenika. Islandski obrazovni sustav usmjeren je na učenike i sve je usmjereno na učenički osobni razvoj. Vrlo često učenici u istom razredu imaju različite rasporede ili rade više različitih predmeta tijekom jednog sata. Naglasak u radu s učenicima je na iskustvenom učenju, projektu i timskom radu. Sve namirnice potrebne za kuhanje, materijal za šivanje i drvo za obradu kupuje škola. Učitelji provode veći dio svog vremena nakon škole u komunikaciji s roditeljima. Učitelji jednom tjedno putem e-maila izvještavaju roditelje što su radili taj tjedan i kako se dijete se ponašalo. Roditelji plaćaju školski obrok, a samo ako učenici donose obrok od kuće-zdrava hrana je dopuštena. Općenito je zabranjeno konzumiranje brze hrane – slatkiša, grickalica i gazirani sokovi puni šećera u školama. Škole imaju veliku podršku roditelja po pitanju zdrave hrane.

Učenici u svim školama na Islandu koje smo posjetili su bosi kao i roditelji koji dolaze školu iz bilo kojeg razloga.

U svakom razredu učenici imaju pristup slušalicama koje mogu uzeti u ruke u bilo kojem trenutku ako im smetaju zvukovi. Vlada opuštena atmosfera i prijateljski odnos između učenika i nastavnika u školama. Učenici učitelje nazivaju imenom, nitko ne koristi titule i prezimena. U učionicama se nalaze tepisi, sofe, fotelje i učenici se mogu slobodno kretati po učionici.

Unatoč ovakvoj atmosferi, u nastavi vlada disciplina i red. Veliko poštovanje između učenika i nastavnika kao i učitelja jedni s drugima očito je u svakom trenutku.Također sam impresionirana činjenicom da islandske škole posebnu pozornost posvećuju razumijevanju pročitanog.Učenici mogu otići u knjižnicu ili donijeti svoju knjigu i čitati u tišini.Kulturno-povijesna baština igra važnu ulogu u obrazovanju (djeca se podučava islandski jezik, a posebna se pažnja posvećuje sagama).

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

10.10.2021.

12.10.2021.